Question Bank: ICTSM Theory 2nd Year

Question Bank: ICTSM Theory 2nd Year

Information & Communication Technology System Maintenance 2nd Year NIMI QB

Module 1 : Linux operating system ( เคฒिเคจเค•्เคธ เค‘เคชเคฐेเคŸिंเค— เคธिเคธ्เคŸเคฎ )
Q1. Which command used displays current terminal? | เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคŸเคฐ्เคฎिเคจเคฒ เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•े เคฆ्เคตाเคฐा เคฆिเค–เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q2. Which command used reveals the current logged in user? | เค•ोเคจเคธा เค•เคฎांเคก เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคฒॉเค— เค‡เคจ เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค•ो เคฌเคคाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q3. Which command used displays calendar of current month? | เค•ोเคจเคธा เค•เคฎांเคก เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคฎाเคน เค•े เค•ैเคฒेंเคกเคฐ เค•ो เคช्เคฐเคฆเคฐ्เคถिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q4. Which command reports the full path to the current directory? | เค•ोเคจเคธा เค•เคฎांเคก เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ा เคชूเคฐा เคชाเคฅ เคฌเคคाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q5. Which one of the following is the directory separator in Linux? | เคฒिเคจเค•्เคธ เคฎें เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เคธेเคชเคฐेเคŸเคฐ เคนै?
Correct answer: A
Q6. Which Linux command list the content of all sub directory? | เค•ौเคจ เคธा เคฒिเคจเค•्เคธ เค•เคฎांเคก เคธเคญी เคธเคฌ - เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ी เคธाเคฎเค—्เคฐी เค•ो เคธूเคšीเคฌเคฆ्เคง เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q7. What is use of ‘who’ command in Linux? | เคฒिเคจเค•्เคธ เคฎें 'who 'เค•เคฎांเคก เค•ा เค•्เคฏा เค‰เคชเคฏोเค— เคนै?
Correct answer: A
Q8. Write the Linux command to remove all the permission to the user and group on the directory ‘software’……… | เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ' เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•े เคธเคญी เค…เคจुเคฎเคคि เค•ो เคนเคŸाเคจे เค•े เคฒिเค เคฒिเคจเค•्เคธ เค•เคฎांเคก เคฒिเค–िเค
Correct answer: A
Q9. What is the only editor available in virtually every unix installation? | เคตเคธ्เคคुเคคः เคนเคฐ เคฏूเคจिเค•्เคธ เค‡ंเคธ्เคŸॉเคฒेเคถเคจ เคฎें เค‰เคชเคฒเคฌ्เคง เคเค•เคฎाเคค्เคฐ เคเคกिเคŸเคฐ เค•ोเคจเคธा เคนै ?
Correct answer: B
Q10. Who is developed the VI editor? | VI เคเคกिเคŸเคฐ เค•िเคธเค•े เคฆ्เคตाเคฐा เคตिเค•เคธिเคค เค•िเคฏा เค—เคฏा เคนै ?
Correct answer: C
Q11. Which is searching syntax? | เค•ौเคจ เคธा เคธिंเคŸेเค•्เคธ เค–ोเคœเคจे เค•े เคฒिเค เค‰เคชเคฏोเค— เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q12. Which editor display oriented text editor based on the pine message composer? | เค•ौเคจ เคธा เคเคกिเคŸเคฐ เค“เคฐिเคंเคŸेเคก เคŸेเค•्เคธ्เคŸ เคเคกिเคŸเคฐ เคช्เคฐเคฆเคฐ्เคถिเคค เค•เคฐเคคा เคนै, เคชाเค‡เคจ เคฎेเคธेเคœ เค•ंเคชोเคœเคฐ เค•े เค†เคงाเคฐ เคชเคฐ ?
Correct answer: D
Q13. Which command is used to copy files and directories? | เคซ़ाเค‡เคฒों เค”เคฐ เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ो เค•ॉเคชी เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q14. Which command is used to rename files and directories? | เคซ़ाเค‡เคฒों เค”เคฐ เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ा เคจाเคฎ เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q15. Which command is used to delete files and directories on Linux and Unix? | เคฒिเคจเค•्เคธ เค”เคฐ เคฏूเคจिเค•्เคธ เคชเคฐ เคซ़ाเค‡เคฒों เค”เคฐ เคกाเคฏเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ो เคกिเคฒीเคŸ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q16. What is the character begins with the first line in any shell script? | เค•िเคธी เคญी เคถेเคฒ เคธ्เค•्เคฐिเคช्เคŸ เคฎें เคชเคนเคฒी เคฒाเค‡เคจ เคฎें เค•ोเคจเคธा เค…เค•्เคทเคฐ เคถुเคฐू เคฎें เคช्เคฐเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q17. What we should make it run the shell script first by using? | เคนเคฎें เคถेเคฒ เคธ्เค•्เคฐिเคช्เคŸ เค•ो เคšเคฒाเคจे เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เค•เคฐเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: A
Q18. What is scripting? | เคธ्เค•्เคฐिเคช्เคŸिंเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Module 2 : Printer and Scanner ( เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค”เคฐ เคธ्เค•ैเคจเคฐ )
Q1. Which printer is used to print only characters and symbols and cannot print graphics? | เค•िเคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•ेเคตเคฒ เค…เค•्เคทเคฐों เค”เคฐ เคช्เคฐเคคीเค•ों เค•ो เคช्เคฐिंเคŸ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै เค”เคฐ เค—्เคฐाเคซिเค•्เคธ เค•ो เคช्เคฐिंเคŸ เคจเคนीं เค•เคฐ เคธเค•เคคा เคนै?
Correct answer: C
Q2. Which printers are widely used in fax machines? | เคซैเค•्เคธ เคฎเคถीเคจ เคฎें เค•ौเคจ เคธे เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ा เคต्เคฏाเคชเค• เคฐूเคช เคธे เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q3. What is the print speed of line dot matrix printer? | เคฒाเค‡เคจ เคกॉเคŸ เคฎैเคŸ्เคฐिเค•्เคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ी เคช्เคฐिंเคŸ เค—เคคि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q4. Which printer spraying fine drops of ink on the paper? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ाเค—เคœ เคชเคฐ เคธ्เคฏाเคนी เค•ी เคฎเคนीเคจ เคฌूंเคฆे เค›िเคก़เค•เคคा เคนै?
Correct answer: D
Q5. Which printer is used limited to one or a few fonts? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคเค• เคฏा เค•ुเค› เคซोंเคŸ เคคเค• เคธीเคฎिเคค เคนै ?
Correct answer: B
Q6. Which test indicates that the motors laser scanners drive assemblies and sensors are working correctly? | เค•ौเคจ เคธा เคชเคฐीเค•्เคทเคฃ เค‡ंเค—िเคค เค•เคฐเคคा เคนै เค•ि เคฎोเคŸเคฐ्เคธ เคฒेเคœเคฐ เคธ्เค•ैเคจเคฐ เค…เคธेंเคฌเคฒी เค”เคฐ เคธेंเคธเคฐ เคธเคนी เคคเคฐीเค•े เคธे เค•ाเคฎ เค•เคฐ เคฐเคนे เคนैं?
Correct answer: D
Q7. Which is must for network printers are connected directly to the local computer network? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เคนोเคจा เคšाเคนिเค เคฏเคฆि เคตเคน เคธीเคงे เคฒोเค•เคฒ เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธे เคœुเคก़ा เคนुเค† เคนै ?
Correct answer: C
Q8. Which port socket in the computer uses 25 pins? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคฎें เค•ौเคจ เคธा เคชोเคฐ्เคŸ เคธॉเค•ेเคŸ 25 เคชिเคจ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q9. Which cable data transfer rate goes up to 480 Mbps? | เค•िเคธ เค•ेเคฌเคฒ เค•ा เคกेเคŸा เคŸ्เคฐाเคจ्เคธเคซเคฐ เคฐेเคŸ 480 เคเคฎเคฌीเคชीเคเคธ เคคเค• เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q10. What is the full from of SSID in installation of wireless printer? | เคตाเคฏเคฐเคฒेเคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ी เคธ्เคฅाเคชเคจा เคฎें SSID เค•ा เคชूเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q11. What is the main advantage of dot matrix printer? | เคกॉเคŸ เคฎैเคŸ्เคฐिเค•्เคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ा เคฎुเค–्เคฏ เคฒाเคญ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q12. Which printer example of dot-matrix printer? | เคกॉเคŸ-เคฎैเคŸ्เคฐिเค•्เคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ा เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: C
Q13. Which technology used in laser printer? | เคฒेเคœเคฐ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคคเค•เคจीเค• เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q14. What is the high resolutions produces by LED Printer? | เคเคฒเคˆเคกी เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฆ्เคตाเคฐा เค•िเคคเคจा เค‰เคš्เคš เค•्เคตाเคฒिเคŸी เค•ा เคช्เคฐिंเคŸ เคช्เคฐाเคช्เคค เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q15. What is the printing speed of large laser printer? | เคฌเคก़े เคฒेเคœเคฐ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ी เค›เคชाเคˆ เค•ी เค—เคคि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q16. Which device used to print graphical outputs by computer on a paper? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคชเคฐ เค—्เคฐाเคซिเค•เคฒ เค†เค‰เคŸเคชुเคŸ เค•ो เคชेเคชเคฐ เคชเคฐ เคช्เคฐिंเคŸ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा
Correct answer: D
Q17. How is ink transferred to paper in inkjet printers? | เค‡ंเค•เคœेเคŸ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เคธ्เคฏाเคนी เค•ो เค•ाเค—เคœ เคฎें เค•ैเคธे เคธ्เคฅाเคจांเคคเคฐिเคค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q18. What action will correct for uneven or intermittent print on a dot matrix printer? | เคกॉเคŸ เคฎैเคŸ्เคฐिเค•्เคธ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคชเคฐ เค…เคธเคฎाเคจ เคฏा เค†ंเคคเคฐाเคฏिเค• เคช्เคฐिंเคŸ เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เค•ाเคฐ्เคฐเคตाเคˆ เคธเคนी เคนोเค—ी?
Correct answer: C
Q19. Which device has a rigid plastic housing that is replaceable, recyclable and reusable? | เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคฎें เคเค• เค•เค ोเคฐ เคช्เคฒाเคธ्เคŸिเค• เคนाเค‰เคธिंเค— เคนै เคœो เคฌเคฆเคฒเคจे เคฏोเค—्เคฏ, เคชुเคจः เคช्เคฐเคฏोเคœ्เคฏ เค”เคฐ เคชुเคจ: เคช्เคฐเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœा เคธเค•เคคा เคนै?
Correct answer: A
Q20. What type of toner used in inkjet printer? | เค‡ंเค•เคœेเคŸ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคŸोเคจเคฐ เค‡เคธ्เคคेเคฎाเคฒ เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q21. What is the full form of OPC in laser printer? | เคฒेเคœเคฐ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें OPC เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q22. Which condition we need to change the toner in printer? | เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เคŸोเคจเคฐ เค•ो เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เคนเคฎें เค•िเคธ เคธ्เคฅिเคคि เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q23. What is the purpose of solenoid in laser printer? | เคฒेเคœเคฐ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เคธोเคฒेเคจोเค‡เคก เค•ा เค‰เคฆ्เคฆेเคถ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q24. Which board used to connect the cables in printer? | เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เค•ेเคฌเคฒों เค•ो เคœोเคก़เคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคฌोเคฐ्เคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เค—เคฏा?
Correct answer: D
Q25. Which type of coated in fuser roller? | เคซ्เคฏूเคœ़เคฐ เคฐोเคฒเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เค•ोเคŸिंเค— เคนै?
Correct answer: C
Q26. Which is an Input device? | เค‡เคจเคชुเคŸ เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q27. What is the full form of CIS scanner? | CIS เคธ्เค•ैเคจเคฐ เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q28. Which conversion in CCD scanner? | CCD เคธ्เค•ैเคจเคฐ เคฎें เค•ौเคจ เคธा เคฐूเคชांเคคเคฐเคฃ เคนोเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q29. Which technology used in drum scanner? | เคก्เคฐเคฎ เคธ्เค•ैเคจเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคคเค•เคจीเค• เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q30. Which connection is ideal for scanning high resolution images? | เค‰เคš्เคš เคธंเค•เคฒ्เคช เค›เคตिเคฏों เค•ो เคธ्เค•ैเคจ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เค•เคจेเค•्เคถเคจ เค†เคฆเคฐ्เคถ เคนै?
Correct answer: A
Q1. What is the full form of ADF in scanner features? | เคธ्เค•ैเคจเคฐ เคธुเคตिเคงाเค“ं เคฎें ADF เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q2. What is the full form of QR Code? | QR Code เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q3. Which code is split into two halves? | เค•ौเคจ เคธा เค•ोเคก เคฆो เคนिเคธ्เคธों เคฎें เคตिเคญाเคœिเคค เคนै?
Correct answer: C
Q4. Which is mentioned in barcode last digit? | เคฌाเคฐเค•ोเคก เค…ंเคคिเคฎ เค…ंเค• เคฎें เค•िเคธเค•ा เค‰เคฒ्เคฒेเค– เคนै ?
Correct answer: D
Q5. Which device includes the functionality of multiple devices in one? | เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคฎें เคเค• เคฎें เค•เคˆ เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เค•ी เค•ाเคฐ्เคฏเค•्เคทเคฎเคคा เคถाเคฎिเคฒ เคนै ?
Correct answer: A
Q6. Which device includes fax features? | เคซैเค•्เคธ เคกिเคตाเค‡เคธ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคกिเคตाเค‡เคธ เคถाเคฎिเคฒ เคนै?
Correct answer: B
Q7. Which technology is particularly used in barcode wand reader and barcode slot reader? | เคฌाเคฐเค•ोเคก เคตांเคก เคฐीเคกเคฐ เค”เคฐ เคฌाเคฐเค•ोเคก เคธ्เคฒॉเคŸ เคฐीเคกเคฐ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคคเค•เคจीเค• เค•ा เคตिเคถेเคท เคฐूเคช เคธे เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q8. What allows you to print on both sides of the paper? | เค•ोเคจ เค†เคชเค•ो เค•ाเค—เคœ เค•े เคฆोเคจों เคคเคฐเคซ เคฎुเคฆ्เคฐिเคค เค•เคฐเคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q9. What is the another name of F1 button in passbook printer? | เคชाเคธเคฌुเค• เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें F1 เคฌเคŸเคจ เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q10. What is the function of ready button ON in pass book printer? | เคชाเคธ เคฌुเค• เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें เคฐेเคกी เคฌเคŸเคจ เค‘เคจ เค•ा เค•ाเคฐ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q11. Which port is support for network printer? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เคชोเคฐ्เคŸ เคธเคชोเคฐ्เคŸ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q12. Which printer having ethernet port? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคชเคฐ เคˆเคฅเคฐเคจेเคŸ เคชोเคฐ्เคŸ เคนै?
Correct answer: A
Q13. Which protocol assigns IP addresses in network printer? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เค•ो เค†เคˆเคชी เคเคก्เคฐेเคธ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q14. What is the full form of ECU in laser printer? | เคฒेเคœเคฐ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคฎें ECU เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q15. Which printer is an impact printer? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคเค• เค‡เคฎ्เคชैเค•्เคŸ เคช्เคฐिंเคŸเคฐ เคนै ?
Correct answer: C
Module 3 : Display driver card ( เคก्เคฐाเค‡เคตเคฐ เค•ाเคฐ्เคก เคช्เคฐเคฆเคฐ्เคถिเคค เค•เคฐें )
Q1. What is the full form of EGA in Monitor? | เคฎॉเคจिเคŸเคฐ เคฎें EGA เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q2. What is the full form of OLED in Monitor? | เคฎॉเคจिเคŸเคฐ เคฎें OLED เค•ा เคซुเคฒเคซॉเคฐ्เคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q3. Which monitor used for 64 colors? | 64 เคฐंเค—ों เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคฎॉเคจिเคŸเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เค—เคฏा?
Correct answer: C
Q4. What is maximum resolution of SVGA monitor? | SVGA เคฎॉเคจिเคŸเคฐ เค•ा เค…เคงिเค•เคคเคฎ เคฐिเคœ़ॉเคฒ्เคฏूเคถเคจ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q5. What is the purpose of display card? | เคกिเคธ्เคช्เคฒे เค•ाเคฐ्เคก เค•ा เค‰เคฆ्เคฆेเคถ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q6. Which one is the video adopter component? | เคตीเคกिเคฏो เคเคกॉเคช्เคŸเคฐ เค˜เคŸเค• เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: A
Q7. What is the full form of MDA? | MDA เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q8. What is the resolution of UHD? | UHD เค•ा เคธंเค•เคฒ्เคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q9. What is the full form of LCD? | LCD เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q10. What is RGB in LCD projector? | เคเคฒเคธीเคกी เคช्เคฐोเคœेเค•्เคŸเคฐ เคฎें RGB เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: B
Q11. What to do to extend your projector's lamp life? | เค…เคชเคจे เคช्เคฐोเคœेเค•्เคŸเคฐ เค•े เคฒैंเคช เค•े เคœीเคตเคจ เค•ा เคตिเคธ्เคคाเคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เค•เคฐें?
Correct answer: C
Q12. Which is used to clean the projector lens? | เคช्เคฐोเคœेเค•्เคŸเคฐ เคฒेंเคธ เค•ो เคธाเคซ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q13. What is the another name of touch pad? | เคŸเคš เคชैเคก เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q14. Which is a pointing device? | เคเค• เคชॉเค‡ंเคŸिंเค— เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: A
Q15. What is full form of PDA in touchpad? | เคŸเคšเคชैเคก เคฎें เคชीเคกीเค เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which device have touch pad is an inbuilt? | เค•िเคธ เคกिเคตाเค‡เคธ เคฎें เคŸเคš เคชैเคก เค‡เคจเคฌिเคฒ्เคŸ เคนै ?
Correct answer: B
Q17. What is the full form of CRT? | CRT เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q18. What are the electron guns used in color CRT? | เค•เคฒเคฐ CRT เคฎें เคช्เคฐเคฏुเค•्เคค เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐॉเคจ เค—เคจ เค•्เคฏा เคนैं?
Correct answer: A
Q19. Which display each pixel in the picture corresponds with a transistor? | เคšिเคค्เคฐ เคฎें เคช्เคฐเคค्เคฏेเค• เคชिเค•्เคธेเคฒ เค•ो เคเค• เคŸ्เคฐांเคœिเคธ्เคŸเคฐ เค•े เคธाเคฅ เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐเคฆเคฐ्เคถिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q20. What is the full form of TFT in LCD panels? | เคเคฒเคธीเคกी เคชैเคจเคฒ เคฎें TFT เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Module 4 : Sound card ( เคธाเค‰ंเคก เค•ाเคฐ्เคก )
Q1. Which card support to convert digital data in to analog format? | เคกिเคœिเคŸเคฒ เคซॉเคฐ्เคฎेเคŸ เค•ो เคเคจाเคฒॉเค— เคซॉเคฐ्เคฎेเคŸ เคฎें เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เค•ाเคฐ्เคก เคธเคชोเคฐ्เคŸ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q2. Which link can carry upto 16 channels of information? | เค•ौเคจ เคธा เคฒिंเค• เคธूเคšเคจा เค•े 16 เคšैเคจเคฒों เคคเค• เคฒे เคœा เคธเค•เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q3. What is full form of MIDI in sound card? | เคธाเค‰ंเคก เค•ाเคฐ्เคก เคฎें MIDI เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q4. What we called vibration that compress of air or other substances? | เคนเคฎ เค•ंเคชเคจ เค•ो เค•्เคฏा เค•เคนเคคे เคนैं เคœो เคนเคตा เคฏा เค…เคจ्เคฏ เคชเคฆाเคฐ्เคฅों เค•ा เคธंเคชीเคกเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q5. What is the sound frequency range? | เคง्เคตเคจि เค†เคตृเคค्เคคि เคฐेंเคœ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q6. What is name of converter analog sound to digital bits? | เคกिเคœिเคŸเคฒ เคฌिเคŸ्เคธ เคฎें เค•เคจ्เคตเคฐ्เคŸเคฐ เคเคจाเคฒॉเค— เคธाเค‰ंเคก เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q7. What is the usage of driver software? | เคก्เคฐाเค‡เคตเคฐ เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q8. What is measuring unit of sound? | เคง्เคตเคจि เค•ी เคฎाเคชเคจ เค‡เค•ाเคˆ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q9. Which tool used to identify the specification on the installed sound card? | เค‡ंเคธ्เคŸॉเคฒ เค•िเค เค—เค เคธाเค‰ंเคก เค•ाเคฐ्เคก เคชเคฐ เคตिเคจिเคฐ्เคฆेเคถเคจ เค•ी เคชเคนเคšाเคจ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q10. What is the example of transducer? | เคŸ्เคฐांเคธเคก्เคฏूเคธเคฐ เค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q11. Which colour used for microphone symbol in audio system? | เค‘เคกिเคฏो เคธिเคธ्เคŸเคฎ เคฎें เคฎाเค‡เค•्เคฐोเคซ़ोเคจ เคธिंเคฌเคฒ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคฐंเค— เค•ा เคช्เคฐเคฏोเค— เค•िเคฏा เค—เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q12. What is full form of SNR in Sound Quality? | เคง्เคตเคจि เค•ी เค—ुเคฃเคตเคค्เคคा เคฎें SNR เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q13. Which frequency is support for tweeter speaker? | เคŸ्เคตीเคŸเคฐ เคธ्เคชीเค•เคฐ เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธी เค†เคตृเคค्เคคि เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: D
Q14. Which device convert electrical energy to sound energy? | เค•ौเคจ เคธा เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคตिเคฆ्เคฏुเคค เคŠเคฐ्เคœा เค•ो เคง्เคตเคจि เคŠเคฐ्เคœा เคฎें เคชเคฐिเคตเคฐ्เคคिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q15. Which step to choose, to control sound volume? | เคธाเค‰ंเคก เคตॉเคฒ्เคฏूเคฎ เค•ो เคจिเคฏंเคค्เคฐिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เคธ्เคŸेเคช เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which is the related to the noise in sound system? | เคง्เคตเคจि เคช्เคฐเคฃाเคฒी เคฎें เคถोเคฐ เค•ा เคธंเคฌंเคง เค•िเคธเคธे เคนै?
Correct answer: A
Q17. What is the acceptable level of distortion? | เคตिเค•ृเคคि เค•ा เคธ्เคตीเค•ाเคฐ्เคฏ เคธ्เคคเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q18. Which one is the component of sound Card? | เคธाเค‰ंเคก เค•ाเคฐ्เคก เค•ा เค˜เคŸเค• เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q19. Which is the highest quality sampling bit in sound cards? | เคธाเค‰ंเคก เค•ाเคฐ्เคก เคฎें เคธเคฌเคธे เค…เคงिเค• เค—ुเคฃเคตเคค्เคคा เคตाเคฒा เคจเคฎूเคจा เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: C
Q20. Which one is the portable device? | เคชोเคฐ्เคŸेเคฌเคฒ เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: D
Q21. Which device takes 10-30 watts power consumption? | เค•ौเคจ เคธा เคกिเคตाเค‡เคธ 10-30 เคตाเคŸ เคฌिเคœเคฒी เค•ी เค–เคชเคค เคฒेเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q22. Which device have inbuilt of keyboard and mouse? | เค•ीเคฌोเคฐ्เคก เค”เคฐ เคฎाเค‰เคธ เค•िเคธ เคกिเคตाเค‡เคธ เคฎें เค‡เคจเคฌिเคฒ्เคŸ เคนै?
Correct answer: B
Module 5 : UPS ( เคฏूเคชीเคเคธ )
Q1. What is the full form of UPS? | UPS เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q2. Which is provides uninterrupted power to the load? | เคœो เคฒोเคก เค•ो เคจिเคฐ्เคฌाเคง เคถเค•्เคคि เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q3. What is the function of relays in UPS? | UPS เคฎें เคฐिเคฒे เค•ा เค•ाเคฐ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q4. What is the measured unit of UPS output rating? | UPS เค†เค‰เคŸเคชुเคŸ เคฐेเคŸिंเค— เค•ी เคฎाเคช เค‡เค•ाเคˆ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q5. Which one is used for to smooth out and filter fluctuations in voltage in UPS? | UPS เคฎें เคตोเคฒ्เคŸेเคœ เคฎें เค‰เคคाเคฐ-เคšเคข़ाเคต เค•ो เคธुเคšाเคฐू เค”เคฐ เคซ़िเคฒ्เคŸเคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q6. What is the life expectancy of battery in UPS? | เคฏूเคชीเคเคธ เคฎें เคฌैเคŸเคฐी เค•ी เคœीเคตเคจ เคช्เคฐเคค्เคฏाเคถा เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: D
Q7. What is the full form of MOV in UPS? | UPS เคฎें MOV เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q8. Which is most commonly used battery type in a UPS? | UPS เคฎें เคธเคฌเคธे เค…เคงिเค• เค‡เคธ्เคคेเคฎाเคฒ เคนोเคจे เคตाเคฒा เคฌैเคŸเคฐी เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q9. What is the ambient temperature for the rated capacity of a UPS battery? | เคฏूเคชीเคเคธ เคฌैเคŸเคฐी เค•ी เคฐेเคŸेเคก เค•्เคทเคฎเคคा เค•े เคฒिเค เคชเคฐिเคตेเคถ เค•ा เคคाเคชเคฎाเคจ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q10. Which one is general category of modern UPS system? | เค†เคงुเคจिเค• เคฏूเคชीเคเคธ เคช्เคฐเคฃाเคฒी เค•ी เคธाเคฎाเคจ्เคฏ เคถ्เคฐेเคฃी เค•ौเคจ เคธी เคนै?
Correct answer: C
Q11. What is the full form of SMF battery? | SMF เคฌैเคŸเคฐी เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q12. What is the full form of EOL in UPS? | UPS เคฎें EOL เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q13. Which is used in the rotating type UPS system to supply the mains? | เคฎुเค–्เคฏ เค†เคชूเคฐ्เคคि เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค˜ूเคฐ्เคฃเคจ เคช्เคฐเค•ाเคฐ UPS เคช्เคฐเคฃाเคฒी เคฎें เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q14. What is the minimum time period for check water level of the battery? | เคฌैเคŸเคฐी เค•े เคœเคฒ เคธ्เคคเคฐ เค•ी เคœांเคš เค•े เคฒिเค เคจ्เคฏूเคจเคคเคฎ เคธเคฎเคฏ เค…เคตเคงि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q15. What is the efficiency of standby UPS type? | เคธ्เคŸैंเคกเคฌाเคฏ เคฏूเคชीเคเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคฆเค•्เคทเคคा เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which battery do not require any kind of regular maintenance? | เค•िเคธ เคฌैเคŸเคฐी เค•ो เค•िเคธी เคคเคฐเคน เค•े เคจिเคฏเคฎिเคค เคฐเค–เคฐเค–ाเคต เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เคจเคนीं เคนोเคคी เคนै ?
Correct answer: C
Q17. Which is used for checked by battery capacity? | เคฌैเคŸเคฐी เค•्เคทเคฎเคคा เคœाँเคš เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q18. Which is affected by irregular maintenance? | เค…เคจिเคฏเคฎिเคค เคฐเค–เคฐเค–ाเคต เคธे เค•ौเคจ เคช्เคฐเคญाเคตिเคค เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q19. Which test is used to ascertain whether the battery plates are defective? | เคฏเคน เคชเคคा เคฒเค—ाเคจे เค•े เคฒिเค เค•ि เคฌैเคŸเคฐी เค•ी เคช्เคฒेเคŸ เค–़เคฐाเคฌ เคนैं, เค•िเคธ เคชเคฐीเค•्เคทเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q20. What is the character must be a battery electrode? | เคเค• เคฌैเคŸเคฐी เค•े เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐोเคก เค•िเคธเค•ा เคฌเคจा เคนोเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: C
Q21. Which primary cell have the lowest voltage? | เค•िเคธ เคช्เคฐाเคฅเคฎिเค• เคธेเคฒ เคฎें เคธเคฌเคธे เค•เคฎ เคตोเคฒ्เคŸेเคœ เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q22. Which is used in electrolytes, to prevent local action in battery? | เคฌैเคŸเคฐी เคฎें เคฒोเค•เคฒ เคเค•्เคถเคจ เค•ो เคฐोเค•เคจे เค•े เคฒिเค, เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐोเคฒाเค‡เคŸ्เคธ เคฎें เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q23. Which is the example of battery backup? | เคฌैเคŸเคฐी เคฌैเค•เค…เคช เค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q24. What is the backup duration for 600 VA UPS? | 600 เคตीเค เคฏूเคชीเคเคธ เค•े เคฒिเค เคฌैเค•เค…เคช เค…เคตเคงि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q25. What is battery backup? | เคฌैเคŸเคฐी เคฌैเค•เค…เคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Module 6 : Modem, Cables and Connectors ( เคฎॉเคกेเคฎ, เค•ेเคฌเคฒ เค”เคฐ เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ्เคธ )
Q1. What is the meaning of MODEM? | MODEM เค•ा เค…เคฐ्เคฅ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q2. Which device is used for to send and receive data over telephone lines? | เคŸेเคฒीเคซोเคจ เคฒाเค‡เคจों เคชเคฐ เคกेเคŸा เคญेเคœเคจे เค”เคฐ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q3. What is the full form of DSL in modem? | เคฎॉเคกेเคฎ เคฎें DSL เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q4. What is the name for convert digital signal to analog signal? | เคกिเคœिเคŸเคฒ เคธिเค—्เคจเคฒ เค•ो เคเคจाเคฒॉเค— เคธिเค—्เคจเคฒ เคฎें เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เคจाเคฎ เคนै ?
Correct answer: A
Q5. What is the full form of Mbps in modem? | เคฎॉเคกेเคฎ เคฎें Mbps เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q6. Which device provide 25 mbps of band width an internet connection via cable? | เค•ौเคจ เคธा เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ेเคฌเคฒ เค•े เคฎाเคง्เคฏเคฎ เคธे เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค•เคจेเค•्เคถเคจ เค•े 25 เคเคฎเคฌीเคชीเคเคธ เคฌैंเคก เคตिเคก्เคฅ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q7. Which one network connection provide 1000 mbps band width? | เค•ौเคจ เคธा เคเค• เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•เคจेเค•्เคถเคจ 1000 เคเคฎเคฌीเคชीเคเคธ เคฌैंเคก เค•ी เคตिเคก्เคฅ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q8. Which is used to describe the maximum oscillation rate of an electronic signal? | เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐॉเคจिเค• เคธिเค—्เคจเคฒ เค•ी เค…เคงिเค•เคคเคฎ เคฆोเคฒเคจ เคฆเคฐ เค•ा เคตเคฐ्เคฃเคจ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q9. Which transmission mode is also known as start-stop mode? | เค•िเคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เค•ो เคธ्เคŸाเคฐ्เคŸ-เคธ्เคŸॉเคช เคฎोเคก เค•े เคฐूเคช เคฎें เคญी เคœाเคจा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q10. Which transmission mode, the transmitter and the receiver use the same clock? | เค•ौเคจ เคธी เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก, เคŸ्เคฐांเคธเคฎीเคŸเคฐ เค”เคฐ เคฐिเคธीเคตเคฐ เคเค• เคนी เค•्เคฒॉเค• เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคे เคนैं?
Correct answer: A
Q11. Which transmission mode, two independent clocks are used on either side? | เค•ौเคจ เคธी เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก, เคฆोเคจों เคคเคฐเคซ เคฆो เคธ्เคตเคคंเคค्เคฐ เค•्เคฒॉเค• เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q12. Which transmission mode used for, data is transmitted block by block? | เคกेเคŸा, เคฌ्เคฒॉเค• เคฆเคฐ เคฌ्เคฒॉเค• เคช्เคฐเคธाเคฐिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค, เค•िเคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q13. What is the full form of wi-fi? | Wi-fi เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q14. What is the full form of IR in wireless communication? | เคตाเคฏเคฐเคฒेเคธ เคธंเคšाเคฐ เคฎें IR เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q15. What is the frequency range of satellite communication method? | เค‰เคชเค—्เคฐเคน เคธंเคšाเคฐ เคตिเคงि เค•ी เค†เคตृเคค्เคคि เคฐेंเคœ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q16. What is the transmission speed of satellite communication method? | เค‰เคชเค—्เคฐเคน เคธंเคšाเคฐ เคตिเคงि เค•ी เคธंเคšเคฐเคฃ เค—เคคि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q17. What is full form of AGP? | AGP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q18. Who is introduced for PCI? | PCI เค•े เคฒिเค เค•िเคธे เคชेเคถ เค•िเคฏा เค—เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q19. Which one is example of PCI devices? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा เคชीเคธीเค†เคˆ เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: B
Q20. What is the full form of DVR card? | DVR เค•ाเคฐ्เคก เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q21. What is the meaning of IRQ? | IRQ เค•ा เค…เคฐ्เคฅ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q22. What is the full form of DMA? | DMA เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q23. Which is used to configure computer peripherals? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคฌाเคน्เคฏ เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เค•ो เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q24. What is the full form of ISA? | ISA เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Module 7 : Personal Computer ( เคชเคฐ्เคธเคจเคฒ เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ )
Q1. What is the full form of POST? | POST เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q2. Which one is failure, if we got 5 beeps in beep code method? | เค•ौเคจ เคธे เคซैเคฒ्เคฏुเคฐ เค•े เค•ाเคฐเคฃ เคนै, เค…เค—เคฐ เคนเคฎें เคฌीเคช เค•ोเคก เคตिเคงि เคฎें 5 เคฌीเคช เคฎिเคฒे?
Correct answer: D
Q3. Which one is failure for, if we got 3 long beeps in beep code? | เคฏเคฆि เคนเคฎ เคฌीเคช เค•ोเคก เคฎें 3 เคฒंเคฌी เคฌीเคช เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคคे เคนैं, เคคो เค•ौเคจ เคธा เคซैเคฒ्เคฏुเคฐ เคนै?
Correct answer: C
Q4. What is the beep code for, computer is ok? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•े เคฒिเค เคฌीเคช เค•ोเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q5. Which one is failure, if beeps repeating endlessly in beep code? | เค•ौเคจ เคธी เคซैเคฒ्เคฏुเคฐ เคนै, เค…เค—เคฐ เคฌीเคช เค•ोเคก เคฎें เคฌीเคช เคฆोเคนเคฐाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q6. What is the beep code for bad processor? | เค–เคฐाเคฌ เคช्เคฐोเคธेเคธเคฐ เค•े เคฒिเค เคฌीเคช เค•ोเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q7. What is the usage of POST error code? | POST เคค्เคฐुเคŸि เค•ोเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q8. Which device is used for you can test keyboard cable continuity? | เค•ीเคฌोเคฐ्เคก เค•ेเคฌเคฒ เคจिเคฐंเคคเคฐเคคा เค•ा เคชเคฐीเค•्เคทเคฃ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค†เคช เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคे เคนैं?
Correct answer: C
Q9. Which is called a supervisor of computer activity? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค—เคคिเคตिเคงि เค•ा เคชเคฐ्เคฏเคตेเค•्เคทเค• เค•िเคธे เค•เคนा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q10. What should be the first step while OS upgrading? | OS เค…เคชเค—्เคฐेเคก เค•เคฐเคคे เคธเคฎเคฏ เคชเคนเคฒा เค•เคฆเคฎ เค•्เคฏा เคนोเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: C
Q11. What is the full form of NTFS? | NTFS เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q12. Which one is called the primary job of the operating system? | เค‘เคชเคฐेเคŸिंเค— เคธिเคธ्เคŸเคฎ เค•ा เคช्เคฐाเคฅเคฎिเค• เค•ाเคฎ เค•ौเคจ เคธा เค•เคนเคฒाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q13. Which is the windows version support 64 bit processor? | 64 เคฌिเคŸ เคช्เคฐोเคธेเคธเคฐ เคธเคชोเคฐ्เคŸ เคตाเคฒा เคตिंเคกोเคœ़ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q14. Which disk consist of a circular disk and coated with thin metal? | เค•ौเคจ เคธी เคกिเคธ्เค• เคเค• เคตृเคค्เคคाเค•ाเคฐ เคกिเคธ्เค• เคธे เคฎिเคฒเค•เคฐ เค”เคฐ เคชเคคเคฒी เคงाเคคु เคธे เคฒेเคชिเคค เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: C
Q15. What is the full form of WORM? | WORM เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which is the example of floppy disk? | เคซ्เคฒॉเคชी เคกिเคธ्เค• เค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q17. Which one is built with tertiary storage? | เคคृเคคीเคฏเค• เคธंเค—्เคฐเคนเคฃ เค•िเคธเค•े เคธाเคฅ เคฌเคจाเคฏा เค—เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q18. What is the full form of SCSI in drive? | เคก्เคฐाเค‡เคต เคฎें SCSI เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q19. Which one is example of ZIP drive? | เคœिเคช เคก्เคฐाเค‡เคต เค•िเคธเค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: C
Q20. Which tool organizing files on a disk? | เคกिเคธ्เค• เคชเคฐ เคซ़ाเค‡เคฒों เค•ो เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เค•เคฐเคจे เคตाเคฒा เค•ौเคจ เคธा เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: B
Q21. What is the name for, process of mapping a magnetic disk surface? | เคšुंเคฌเค•ीเคฏ เคกिเคธ्เค• เค•ी เคธเคคเคน เค•ो เคฎैเคช เค•เคฐเคจे เค•ी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เค•ा เค•्เคฏा เคจाเคฎ เคนै ?
Correct answer: C
Q22. What is the measuring unit for, access time in storage devices? | เคญंเคกाเคฐเคฃ เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เคฎें เคเค•्เคธेเคธ เคŸाเค‡เคฎ เคฎाเคชเคจे เค•ी เค‡เค•ाเคˆ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q23. Which disk has a smallest storage capacity? | เค•िเคธ เคกिเคธ्เค• เคฎें เคธเคฌเคธे เค›ोเคŸी เคญंเคกाเคฐเคฃ เค•्เคทเคฎเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q24. What is the full form of DAT drive? | DAT เคก्เคฐाเค‡เคต เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q25. Which coating is used for a generally plastic ribbon in magnetic tape? | เคšुंเคฌเค•ीเคฏ เคŸेเคช เคฎें เค†เคฎ เคคौเคฐ เคชเคฐ เคช्เคฒाเคธ्เคŸिเค• เคฐिเคฌเคจ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•ोเคŸिंเค— เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q26. Which recording format used by DAT drive? | เคกीเคเคŸी เคก्เคฐाเค‡เคต เคฆ्เคตाเคฐा เค•िเคธ เคฐिเค•ॉเคฐ्เคกिंเค— เคช्เคฐाเคฐूเคช เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•ा เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q27. What is the full form of SSD drive? | SSD เคก्เคฐाเค‡เคต เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q28. Which drive combine the above two technologies into one drive? | เคฆो เคคเค•เคจीเค•ों เค•ो เคเค• เคก्เคฐाเค‡เคต เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคก्เคฐाเค‡เคต เคœोเคก़เคคी เคนै?
Correct answer: C
Q29. What is kind of CD-ROM? | CD-ROM เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคนै?
Correct answer: B
Q30. Which is the cheapest memory device in terms of costs/bit? | เคฒाเค—เคค / เคฌिเคŸ เค•े เคธंเคฆเคฐ्เคญ เคฎें เคธเคฌเคธे เคธเคธ्เคคा เคฎेเคฎोเคฐी เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: C
Q1. Which is also called auxiliary storage? | เคœिเคธे เคธเคนाเคฏเค• เคญंเคกाเคฐเคฃ เคญी เค•เคนा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q32. What is the full form of CD-ROM? | CD-ROM เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เคนै ?
Correct answer: D
Q33. What type of device is CD-ROM? | CD-ROM เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: D
Q34. What is the full form of MOD drive? | MOD เคก्เคฐाเค‡เคต เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q35. What is magneto optic disk? | เคฎैเค—्เคจेเคŸो เค‘เคช्เคŸिเค• เคกिเคธ्เค• เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q36. What is the first action to be taken in case of an electric shock? | เคฌिเคœเคฒी เค•े เคเคŸเค•े เค•े เคฎाเคฎเคฒे เคฎें เคชเคนเคฒी เค•ाเคฐ्เคฐเคตाเคˆ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q37. Which device is used to check power? | เคถเค•्เคคि เค•ी เคœांเคš เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q38. Which one is main protection of electrical? | เคตिเคฆ्เคฏुเคค เค•ा เคฎुเค–्เคฏ เคธंเคฐเค•्เคทเคฃ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: B
Q39. How do you protect CPU Hardware from internal fault? | เค†เคช เคธीเคชीเคฏू เคนाเคฐ्เคกเคตेเคฏเคฐ เค•ो เค†ंเคคเคฐिเค• เคฆोเคท เคธे เค•ैเคธे เคฌเคšाเคคे เคนैं?
Correct answer: C
Q40. What is stands for ESD? | ESD เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q41. What is cause for shock from computer CPU body? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ CPU เคธे เคตिเคฆ्เคฏुเคค เค•เคฐंเคŸ เคถॉเค• เค•ा เค•ाเคฐเคฃ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q42. What is light pen? | เคฒाเค‡เคŸ เคชेเคจ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q43. Which device converts analog into digital input? | เค•ौเคจ เคธा เคกिเคตाเค‡เคธ เคเคจाเคฒॉเค— เค•ो เคกिเคœिเคŸเคฒ เค‡เคจเคชुเคŸ เคฎें เคฌเคฆเคฒเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q44. Which one meaning for, the process of making digital information work? | เคกिเคœिเคŸเคฒ เคธूเคšเคจा เค•ा เค•ाเคฎ เค•เคฐเคจे เค•ी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธी เคนै ?
Correct answer: C
Q45. Which one is a part of a digitizer? | เค•ौเคจ เคธा เคเค• เคกिเคœीเคŸाเคˆเคœเคฐ เค•ा เคเค• เคนिเคธ्เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q46. Which is consists of digitizing tablet and a stylus? | เค‡เคจเคฎे เคธे เค•िเคธเค•े เคชाเคธ เคกिเคœिเคŸाเค‡เคœ़िंเค— เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เค”เคฐ เคเค• เคธ्เคŸाเค‡เคฒเคธ เคนै?
Correct answer: D
Q47. Which one is called digital signals? | เคกिเคœिเคŸเคฒ เคธिเค—्เคจเคฒ เค•िเคธे เค•เคนा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q48. Which tool is used to active partition as primary in hard disk? | เคนाเคฐ्เคก เคกिเคธ्เค• เคฎें เคช्เคฐाเคฅเคฎिเค• เคเค•्เคŸिเคต เคชाเคฐ्เคŸीเคถเคจ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคŸूเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q49. How do you remove stucked CD within drive? | เค†เคช เคก्เคฐाเค‡เคต เค•े เคญीเคคเคฐ เค…เคŸเค•ी เคนुเคˆ เคธीเคกी เค•ो เค•ैเคธे เคนเคŸाเคคे เคนैं?
Correct answer: A
Q50. Which do you identify the hard ware problem is computer? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•ी เคนाเคฐ्เคก เคตेเคฏเคฐ เคธเคฎเคธ्เคฏा เค•ी เคชเคนเคšाเคจ เค†เคช เค•िเคธเคธे เค•เคฐเคคे เคนैं?
Correct answer: C
Q51. What is master jumpering in Hard disk drivers? | เคนाเคฐ्เคก เคกिเคธ्เค• เคก्เคฐाเค‡เคตเคฐ्เคธ เคฎें เคฎाเคธ्เคŸเคฐ เคœเคฎ्เคชเคฐिंเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q52. What is drive A refer? | เคก्เคฐाเค‡เคต A เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q53. What is hardware upgrade? | เคนाเคฐ्เคกเคตेเคฏเคฐ เค…เคชเค—्เคฐेเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q54. What is software update? | เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ เค…เคชเคกेเคŸ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q55. Which is most common key to enter BIOS? | BIOS เคฎें เคช्เคฐเคตेเคถ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคธเคฌเคธे เค†เคฎ เค•ुंเคœी เค•ौเคจ เคธी เคนै?
Correct answer: A
Q56. What is the cause for the error \"CMOS checksum Error\"? | CMOS เคšेเค•เคธเคฎ เคเคฐเคฐ เคค्เคฐुเคŸि เค•ा เค•ाเคฐเคฃ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Module 8 : Tablet and Smart devices ( เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เค”เคฐ เคธ्เคฎाเคฐ्เคŸ เคกिเคตाเค‡เคธ )
Q1. Which device is used for, to connect expansion slots and interface cards? | เคตिเคธ्เคคाเคฐ เคธ्เคฒॉเคŸ เค”เคฐ เค‡ंเคŸเคฐเคซ़ेเคธ เค•ाเคฐ्เคก เค•ो เคœोเคก़เคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q2. What expansion types do must motherboard support? | เคฎเคฆเคฐเคฌोเคฐ्เคก เค•ो เค•िเคธ เคตिเคธ्เคคाเคฐ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคธเคฎเคฐ्เคฅเคจ เค•เคฐเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: C
Q3. Which one is type of motherboard? | เคฎเคฆเคฐเคฌोเคฐ्เคก เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคนै?
Correct answer: A
Q4. Which is contained with in the processor of computer? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•े เคช्เคฐोเคธेเคธเคฐ เคฎें เค•ौเคจ เคธा เคธเคฎाเคนिเคค เคนै ?
Correct answer: B
Q5. Which device included features like web and email access, special software and hardware? | เค•िเคธ เคกिเคตाเค‡เคธ เคฎें เคตेเคฌ เค”เคฐ เคˆเคฎेเคฒ เคเค•्เคธेเคธ, เคตिเคถेเคท เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ เค”เคฐ เคนाเคฐ्เคกเคตेเคฏเคฐ เคœैเคธी เคตिเคถेเคทเคคाเคं เคถाเคฎिเคฒ เคนैं?
Correct answer: C
Q6. Which device inbuilt for advanced features and typically cellular phones? | เค‰เคจ्เคจเคค เคธुเคตिเคงाเค“ं เค”เคฐ เค†เคฎเคคौเคฐ เคชเคฐ เคธेเคฒुเคฒเคฐ เคซोเคจ เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เคกिเคตाเค‡เคธ เค‡เคจเคฌिเคฒ्เคŸ เคนै ?
Correct answer: B
Q7. Which is used for input in tablet? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เคฎें เค‡เคจเคชुเคŸ เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q8. Which one is part of tablet PC? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เคชीเคธी เค•ा เค•ौเคจ เคธा เคนिเคธ्เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q9. What type of battery used for tablet? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคฌैเคŸเคฐी เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q10. What is the power consumption of tablet PC? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เคชीเคธी เค•ी เคฌिเคœเคฒी เค•ी เค–เคชเคค เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q11. Which is the MaH common screen size of tablet PC? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เคชीเคธी เค•ा เคธाเคฎाเคจ्เคฏ เคธ्เค•्เคฐीเคจ เค†เค•ाเคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: B
Q12. Which part is available for in smartphone? | เคธ्เคฎाเคฐ्เคŸเคซोเคจ เคฎें เค•ौเคจ เคธा เคนिเคธ्เคธा เค‰เคชเคฒเคฌ्เคง เคนै?
Correct answer: B
Q13. Which one is tablet PC brand? | เคŸैเคฌเคฒेเคŸ เคชीเคธी เคฌ्เคฐांเคก เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q14. Which one is smart phone brand? | เคธ्เคฎाเคฐ्เคŸ เคซोเคจ เคฌ्เคฐांเคก เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q15. Which subsystem provides radio transmission between mobile station and switching center? | เค•ौเคจ เคธा เค‰เคชเคคंเคค्เคฐ เคฎोเคฌाเค‡เคฒ เคธ्เคŸेเคถเคจ เค”เคฐ เคธ्เคตिเคšिंเค— เค•ेंเคฆ्เคฐ เค•े เคฌीเคš เคฐेเคกिเคฏो เคช्เคฐเคธाเคฐเคฃ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which is manages the switching function in GSM? | เคœो เคœीเคเคธเคเคฎ เคฎें เคธ्เคตिเคšिंเค— เคซंเค•्เคถเคจ เค•ा เคช्เคฐเคฌंเคงเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q17. What is the name of the OS consist of android 4.1, 4.2 and 4.3? | OS เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœिเคธเคฎें Android 4.1, 4.2 เค”เคฐ 4.3 เคถाเคฎिเคฒ เคนैं?
Correct answer: C
Q18. Which is an open source mobile OS? | เค“เคชเคจ เคธोเคฐ्เคธ เคฎोเคฌाเค‡เคฒ OS เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q19. Which is a mobile phone OS? | เคฎोเคฌाเค‡เคฒ เคซ़ोเคจ OS เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: A
Q20. What is an IOS? | IOS เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q21. What is the version of icecream sandwich? | เค†เค‡เคธเค•्เคฐीเคฎ เคธैंเคกเคตिเคš เค•ा เคธंเคธ्เค•เคฐเคฃ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: D
Q22. What are the languages must know to develop app is phonegap? | เคเคช्เคฒिเค•ेเคถเคจ เค•ो เคซोเคจ เคช เคตिเค•เคธिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•ोเคจเคธी เคญाเคทाเค“ं เค•ो เคœाเคจเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: C
Q23. Which one is the mobile app development tool? | เคฎोเคฌाเค‡เคฒ เคเคช เคกेเคตเคฒเคชเคฎेंเคŸ เคŸूเคฒ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q24. What is a icecream sandwich in smart phone? | เคธ्เคฎाเคฐ्เคŸ เคซोเคจ เคฎें เคเค• เค†เค‡เคธเค•्เคฐीเคฎ เคธैंเคกเคตिเคš เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Module 9 : Internet and Web browser ( เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค”เคฐ เคตेเคฌ เคฌ्เคฐाเค‰เคœ़เคฐ )
Q1. What is the full form of WWW? | WWW เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q2. What is the full form of ISP? | ISP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q3. Which one is web browser? | เคตेเคฌ เคฌ्เคฐाเค‰เคœ़เคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: C
Q4. What is the full form of http? | Http เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q5. Which browser has around 22% of the market share at present? | เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคฎें เค•िเคธ เคฌ्เคฐाเค‰เคœ़เคฐ เค•ा เคฌाเคœाเคฐ เคฎें เคฒเค—เคญเค— 22% เคนिเคธ्เคธा เคนै?
Correct answer: C
Q6. Which one is search engine? | เคธเคฐ्เคš เค‡ंเคœเคจ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: B
Q7. What is the operating order for search engine? | เคธเคฐ्เคš เค‡ंเคœเคจ เค•े เคฒिเค เค‘เคชเคฐेเคŸिंเค— เค‘เคฐ्เคกเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q8. What is e-mail? | เคˆ-เคฎेเคฒ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q9. What is the full form of BCC in email? | เคˆเคฎेเคฒ เคฎें BCC เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q10. Which option used for, to send an email? | เคˆเคฎेเคฒ เคญेเคœเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคตिเค•เคฒ्เคช เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q11. What is the full form of CPI in cloud computing? | เค•्เคฒाเค‰เคก เค•ंเคช्เคฏूเคŸिंเค— เคฎें CPI เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q12. Which cloud is a composition of two or more clouds? | เค•ौเคจ เคธा เค•्เคฒाเค‰เคก เคฆो เคฏा เค…เคงिเค• เค•्เคฒाเค‰เคก्เคธ เค•ी เคฐเคšเคจा เคนै ?
Correct answer: D
Q13. When the indian parliament passed the IT act? | เคญाเคฐเคคीเคฏ เคธंเคธเคฆ เคจे เค†เคˆเคŸी เค…เคงिเคจिเคฏเคฎ เค•เคฌ เคชाเคฐिเคค เค•िเคฏा?
Correct answer: C
Q14. What is called protecting data from online attacks, deletions and malwares? | เค‘เคจเคฒाเค‡เคจ เคนเคฎเคฒों, เคกिเคฒीเคŸ เค”เคฐ เคฎाเคฒเคตेเคฏเคฐ เคธे เคกेเคŸा เค•ी เคธुเคฐเค•्เคทा เค•ो เค•्เคฏा เค•เคนा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Module 10 : Components of Computer Network ( เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•े เค˜เคŸเค• )
Q1. Which of the following network topology is called \"Fully connected\" network? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•िเคธ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคŸोเคชोเคฒॉเคœी เค•ो \"fully connected เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•เคนा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q2. Which topology is connected along single piece of n/w cable? | เค•ौเคจ เคธी เคŸोเคชोเคฒॉเคœी เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ेเคฌเคฒ เค•े เคธिंเค—เคฒ เคชीเคธ เคธे เคœुเคก़ी เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q3. Which topology uses multipoint connection? | เค•ौเคจ-เคธी เคŸोเคชोเคฒॉเคœी เคฎเคฒ्เคŸीเคชॉเค‡ंเคŸ เค•เคจेเค•्เคถเคจ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคी เคนै ?
Correct answer: B
Q4. Which topology is expanded version of star topology? | เคธ्เคŸाเคฐ เคŸोเคชोเคฒॉเคœी เค•ा เค•ौเคจ เคธा เคŸोเคชोเคฒॉเคœी เคตिเคธ्เคคाเคฐिเคค เคธंเคธ्เค•เคฐเคฃ เคนै?
Correct answer: A
Q5. What is the full form of LAN? | LAN เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q6. Computer n/w which spans a large physical area connecting several sites of an organization across cities, countries and continents is known as? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคœो เคเค• เคฌเคก़े เคญौเคคिเค• เค•्เคทेเคค्เคฐ เค•ो เคช्เคฐाเคฏोเคœिเคค เค•เคฐเคคा เคนै เคœो เคถเคนเคฐों, เคฆेเคถों เค”เคฐ เคฎเคนाเคฆเคตीเคชों เค•े เคเค• เคธंเค—เค เคจ เค•े เค•เคˆ เคธाเค‡เคŸों เค•ो เคœोเคก़เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q7. Which transmission technique is used by mobile network? | เคฎोเคฌाเค‡เคฒ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฆ्เคตाเคฐा เค•िเคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคŸेเค•्เคจिเค• เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q8. Which array of network technologies and system is used in local area network? | เคธ्เคฅाเคจीเคฏ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎें เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคคเค•เคจीเค•ों เค”เคฐ เคธिเคธ्เคŸเคฎ เค•ा เค•ौเคจ เคธा เคธเคฐเคฃी เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q9. What is the full form of GSM? | GSM เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q10. What is the full form of NIC? | NIC เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q11. What is the full form of WIFI? | WIFI เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Module 11 : Crimping, Puncting, Cabling & Configuration ( เค•्เคฐिเคฎ्เคชिंเค—, เคชंเคšिंเค—, เค•ेเคฌเคฒिंเค— เค”เคฐ เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐेเคถเคจ )
Q1. What is the full form of UTP? | UTP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q2. Which type of twisted pair cable is used for protecting from electronic noise? | เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐॉเคจिเค• เคถोเคฐ เคธे เคฌเคšाเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคŸ्เคตिเคธ्เคŸेเคก เค•ेเคฌเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q3. What is the full form of OFC? | OFC เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q4. What is the transfer rate of cable of UTP cable class 2? | UTP เค•ेเคฌเคฒ เคตเคฐ्เค— 2 เค•े เค•ेเคฌเคฒ เค•ी เคŸ्เคฐांเคธเคซเคฐ เคฐेเคŸ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q5. Which type of cable uses RJ 45 connector? | เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เค•ेเคฌเคฒ เค†เคฐเคœे 45 เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q6. Which of the following is used as a high speed network media? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค‰เคš्เคš เค—เคคि เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎीเคกिเคฏा เค•े เคฐूเคช เคฎें เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q7. On which port RJ 45 connector is connected? | RJ-45 เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ เค•िเคธ เคชोเคฐ्เคŸ เคชเคฐ เคœुเคก़ा เคนुเค† เคนै ?
Correct answer: A
Q8. What is the full form of RJ-45? | RJ-45 เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q9. For connecting analogy telephone line which type of connector is used? | เคเคจाเคฒॉเค— เคŸेเคฒीเคซोเคจ เคฒाเค‡เคจ เค•ो เคœोเคก़เคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q10. How many standard of RJ-45 wiring? | RJ-45 เคตाเคฏเคฐिंเค— เค•े เค•िเคคเคจे เคฎाเคจเค• เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q11. BNC connector is used in which type of cable? | BNC เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เค•ेเคฌเคฒ เคฎें เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q12. Where BNC connectors are used? | BNC เค•เคจेเค•्เคŸเคฐ เค•เคนाँ เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเค เคœाเคคे เคนैं?
Correct answer: A
Q13. What is the standard frequency range for CAT 5 cable? | CAT 5 เค•ेเคฌเคฒ เค•े เคฒिเค เคฎाเคจเค• เค†เคตृเคค्เคคि เคฐेंเคœ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q14. What type of cable is category 5 cable(cat 5)? | เคถ्เคฐेเคฃी 5 เค•ेเคฌเคฒ (cat 5) เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เค•ेเคฌเคฒ เคนै?
Correct answer: B
Q15. What is the full form of category %e (cat 5e)? | category %e (cat 5e ) เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q16. Which type of network supports by category 5 cable? | category 5 เค•ेเคฌเคฒ เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ा เคธเคฎเคฐ्เคฅเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q17. Usually CAT 5 Cable has how many Pair? | เค†เคฎเคคौเคฐ เคชเคฐ เค•ैเคŸ 5 เค•ेเคฌเคฒ เคฎें เค•िเคคเคจे เคชेเคฏเคฐ เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: D
Q18. What is the color code of first Pin in T-568B standard? | T-568B เคฎाเคจเค• เคฎें เคชเคนเคฒे เคชिเคจ เค•ा เคฐंเค— เค•ोเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q19. What is the color code of first Pin in T-568A standard? | T-568A เคฎाเคจเค• เคฎें เคชเคนเคฒे เคชिเคจ เค•ा เคฐंเค— เค•ोเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q20. Which one is the type of CAT 5 cable? | CAT 5 เค•ेเคฌเคฒ เค•ा เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q21. Which cable is used for connecting hub to hub? | เคนเคฌ เค•ो เคนเคฌ เคธे เคœोเคก़เคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•ेเคฌเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q22. Which of the following represented the fastest data transmission speed? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•िเคธเคจे เคธเคฌเคธे เคคेเคœ़ เคกेเคŸा เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เค—เคคि เค•ा เคช्เคฐเคคिเคจिเคงिเคค्เคต เค•िเคฏा?
Correct answer: A
Q23. How computer process data into information by working exclusively with? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคตिเคถेเคท เคฐूเคช เคธे เค•ाเคฎ เค•เคฐเค•े เคœाเคจเค•ाเคฐी เค•ो เค•ैเคธे เคธंเคธाเคงिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q24. What is the name of device which receive information in computer network? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎें เคธूเคšเคจा เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เคตाเคฒे เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q25. What is the name of the device which sends information on computer network? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เคธूเคšเคจा เคญेเคœเคจे เคตाเคฒे เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: C
Q26. What is another name of set of rules? | เคจिเคฏเคฎों เค•े เคธेเคŸ เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q27. Which information is communicated in data communication? | เคกेเคŸा เคธंเคšाเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคธूเคšเคจा เค•ा เคธंเคšाเคฐ เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q28. Which of the following isn't a type of transmission mode? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค• เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เค•ा เคช्เคฐเค•ाเคฐ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: A
Q29. In which transmission mode data is transmitted in only in one direction? | เค•िเคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เคฎें เค•ेเคตเคฒ เคเค• เคฆिเคถा เคฎें เคกेเคŸा เคช्เคฐเคธाเคฐिเคค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q30. Which one is the example of full duplex transmission mode? | เคซुเคฒ เคกुเคช्เคฒेเค•्เคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก़ เค•ा เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: A
Q31. How many types of transmission mode are there? | เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q32. In which transmission mode data is transmitted in both direction but only one direction at a time? | เค•िเคธ เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคฎोเคก เคฎें เคฆोเคจों เคฆिเคถाเค“ं เคฎें เคกेเคŸा เคช्เคฐเคธाเคฐिเคค เคนोเคคा เคนै เคฒेเค•िเคจ เคเค• เคธเคฎเคฏ เคฎें เค•ेเคตเคฒ เคเค• เคฆिเคถा เคฎें ?
Correct answer: B
Q33. What is the full form of OSI model? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เค•े เคฒिเค เคซुเคฒ เคซॉเคฐ्เคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q34. How many layers in OSI model? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เค•िเคคเคจी เคฒेเคฏเคฐ เคนोเคคी เคนे ?
Correct answer: D
Q35. In OSI model which layer is responsible for transmission data rate? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคกेเคŸा เคฆเคฐ เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธी เคฒेเคฏเคฐ เคœिเคฎ्เคฎेเคฆाเคฐ เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: D
Q36. What is the name of fourth layer in OSI model? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคšौเคฅी เคฒेเคฏเคฐ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q37. Which layer support physical medium? | เค•ौเคจ เคธी เคฒेเคฏเคฐ เคซेเคธिเค• | เคฎीเคกिเคฏเคฎ เค•ा เคธเคฎเคฐ्เคฅเคจ เค•เคฐเคคी เคนै ?
Correct answer: C
Q38. In OSI model which layer is responsible for routing? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคชเคฐเคค เคฐूเคŸिंเค— เค•े เคฒिเค เคœिเคฎ्เคฎेเคฆाเคฐ เคนै ?
Correct answer: D
Q39. In OSI model which layer organise data bits into data frames? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคชเคฐเคค เคกेเคŸा เคฌिเคŸ्เคธ เค•ो เคกेเคŸा เคซ़्เคฐेเคฎ เคฎें เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เค•เคฐเคคी เคนै?
Correct answer: B
Q40. Switches & hubs works on which layer of OSI model? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เค•ी เค•िเคธ เคชเคฐเคค เคชเคฐ เคธ्เคตिเคš เค”เคฐ เคนเคฌ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q41. Which layer in OSI model assigns internet protocol(IP) addresses? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคชเคฐเคค เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ (IP) เคชเคคे เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคी เคนै?
Correct answer: D
Q42. Which layer in OSI model use MAC for communication? | OSI เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เค•ौเคจ เคธी เคชเคฐเคค เคธंเคšाเคฐ เค•े เคฒिเค MAC เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคी เคนै ?
Correct answer: B
Module 12 : Data communication, IP addressing TCP/IP, Network Protocols ( เคกेเคŸा เคธंเคšाเคฐ, เค†เคˆเคชी เคเคก्เคฐेเคธिंเค— เคŸीเคธीเคชी/เค†เคˆเคชी, เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ )
Q1. What is the full form of modem? | MODEM เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q1. Which process converts analog signal to digital signal? | เค•ौเคจ เคธी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เคเคจाเคฒॉเค— เคธिเค—्เคจเคฒ เค•ो เคกिเคœिเคŸเคฒ เคธिเค—्เคจเคฒ เคฎें เคชเคฐिเคตเคฐ्เคคिเคค เค•เคฐเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q2. Hub works on which layer of OSI model? | เคนเคฌ OSI เคฎॉเคกเคฒ เค•ी เค•िเคธ เคฒेเคฏเคฐ เคชเคฐ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q3. Which of the following hub does not require power source? | เคจिเคฎ्เคจ เคฎें เคธे เค•िเคธ เคนเคฌ เค•ो เคถเค•्เคคि เคธ्เคฐोเคค เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เคจเคนीं เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: B
Q4. What is the full form of RIP? | RIP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q5. What is the use of modem? | เคฎॉเคกेเคฎ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q6. Repeater works on which layer of OSI model? | เคชीเคŸเคฐ OSI เคฎॉเคกเคฒ เค•ी เค•िเคธ เคชเคฐเคค เคชเคฐ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q7. Which of the following network device amplify the input signal? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค‡เคจเคชुเคŸ เคธिเค—्เคจเคฒ เค•ो เคเคฎ्เคชเคฒीเคซाเค‡ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q8. Which of the following is a network component? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค• เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ॉเคฎ्เคชोเคจेเคจ्เคŸ เคนै ?
Correct answer: B
Q9. Mostly switch works on which layer of OSI model? | เคœ्เคฏाเคฆाเคคเคฐ เคธ्เคตिเคš OSI เคฎॉเคกเคฒ เค•ी เค•िเคธ เคฒेเคฏเคฐ เคชเคฐ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q10. Which networking device converts data coming from different networks? | เค•ौเคจ เคธा เคจेเคŸเคตเคฐ्เค•िंเค— เคกिเคตाเค‡เคธ เคตिเคญिเคจ्เคจ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธे เค†เคจे เคตाเคฒे เคกेเคŸा เค•ो เคชเคฐिเคตเคฐ्เคคिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q11. How many types of network switches are there? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธ्เคตिเคš เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q12. What is the name of device which is used to connect a different type of network LAN? | เค‰เคธ เคกिเคตाเค‡เคธ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœो เคเค• เค…เคฒเค— เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• LAN เค•ो เคœोเคก़เคจे เค•े เคฒिเค เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q13. Which of the following is not a networking device? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค•िंเค— เคกिเคตाเค‡เคธ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: A
Q14. What is transceiver called an electric network? | เคŸ्เคฐांเคธเคฐेเคธीเคตเคฐ เค•ो เคตिเคฆเคฏुเคค เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•्เคฏा เค•เคนा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q15. What is the equipment used to allow home computer to connect to the internet? | เค˜เคฐ เค•े เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•ो เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคธे เค•เคจेเค•्เคŸ เค•เคฐเคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q16. In OSI network architecture, the routing is performed by? | OSI เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค†เคฐ्เค•िเคŸेเค•्เคšเคฐ เคฎें, เคฐूเคŸिंเค— เค•िเคธเค•े เคฆ्เคตाเคฐा เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q17. What is the application of access point? | เคเค•्เคธेเคธ เคช्เคตाเค‡ंเคŸ เค•ा เค…เคจुเคช्เคฐเคฏोเค— เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q18. What is the another name of dynamic routing? | เคกाเคฏเคจाเคฎिเค• เคฐूเคŸिंเค— เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: C
Q19. Which is used to select best path to transfer data? | เคกेเคŸा เคŸ्เคฐांเคธเคซเคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคธเคฌเคธे เค…เคš्เค›ा เคฐाเคธ्เคคा เคšुเคจเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: B
Q20. What is the another name of static routing? | เคธ्เคŸेเคŸिเค• เคฐूเคŸिंเค— เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q21. What is the full form of IPV4? | IPV4 เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q22. What is the full form of IGRP? | IGRP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q23. How many bits are there in IPV4? | IPV4 เคฎें เค•िเคคเคจे เคฌिเคŸ्เคธ เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q24. How many bits are there in IPV6? | IPV6 เคฎें เค•िเคคเคจे เคฌिเคŸ्เคธ เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: D
Q25. Which of the following IP address class is multicast? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा IP เคเคก्เคฐेเคธ เค•्เคฒाเคธ เคฎเคฒ्เคŸीเค•ाเคธ्เคŸ เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q26. What is the size of host bit in Class B? | เค•्เคฒाเคธ B เคฎें เคนोเคธ्เคŸ เคฌिเคŸ เค•े เคฒिเค เค†เค•ाเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q27. What is the highest network in class A of IP address? | IP เคเคก्เคฐेเคธ เค•ी เค•्เคฒाเคธ A เคฎें เค‰เคš्เคšเคคเคฎ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q28. What is the full form of TCP/IP? | TCP/IP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q29. How many layer are there in TCP/IP? | TCP/IP เคฎें เค•िเคคเคจी เคฒेเคฏเคฐ เคนोเคคी เคนै ?
Correct answer: D
Q30. How many types of Internet Protocol version exists? | เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคตเคฐ्เคœเคจ เคฎौเคœूเคฆ เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q31. Which of the following layer is not present in the TCP/IP model? | เคจिเคฎ्เคจ เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธी เคฒेเคฏเคฐ TCP/IP เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคฎौเคœूเคฆ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: D
Q32. Which country TCP/IP was developed? | เค•िเคธ เคฆेเคถ เคจे TCP/IP เคตिเค•เคธिเคค เค•िเคฏा เคฅा?
Correct answer: A
Q33. What is the name of layer-4 in TCP/IP model? | TCP/IP เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคฒेเคฏเคฐ -4 เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q34. What is the full form of FTP? | FTP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q35. What is the name of server which uses FTP protocol for data transfer? | เคกेเคŸा เคŸ्เคฐांเคธเคซเคฐ เค•े เคฒिเค FTP เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคจे เคตाเคฒे เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q36. Which of the following is a standard protocol? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा เคเค• เคฎाเคจเค• เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคนै ?
Correct answer: C
Q37. What is the port No. of HTTP? | HTTP เค•ा เคชोเคฐ्เคŸ เคจंเคฌเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q38. Which protocol is used to send mail messages? | เคฎेเคฒ เคธंเคฆेเคถ เคญेเคœเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q39. What is the full form of SMTP? | SMTP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q40. What is the full form of DHCP? | DHCP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q41. How does DHCP works? | DHCP เค•ैเคธे เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q42. Which protocols is used to receive mails? | เคฎेเคฒ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q43. What is the name of computer which is connected to the internet cable? | เค‰เคธ เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœो เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค•ेเคฌเคฒ เคธे เคœुเคก़ा เคนै?
Correct answer: A
Q44. Which one is a open protocol used to store and retrieve information from a active directory? | เคเค• เคธเค•्เคฐिเคฏ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคธे เคธूเคšเคจा เค•ो เคธंเค—्เคฐเคนीเคค เค•เคฐเคจे เค”เคฐ เคชुเคจเคฐ्เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เคเค• เค–ुเคฒा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคนै ?
Correct answer: C
Module 13 : Sharing, Internet, Projection Troubleshooting, Control, Security ( เคธाเคाเค•เคฐเคฃ, เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ, เคช्เคฐोเคœेเค•्เคถเคจ เคธเคฎเคธ्เคฏा เคจिเคตाเคฐเคฃ, เคจिเคฏंเคค्เคฐเคฃ, เคธुเคฐเค•्เคทा )
Q1. What is Internet? | เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค•्เคฏा เคนे ?
Correct answer: B
Q2. What TCP/IP? | TCP/IP เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนे ?
Correct answer: A
Q3. What is the full form of ISP? | ISP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q4. Which is the lowest layer of TCP/IP model? | TCP/IP เคฎॉเคกเคฒ เค•ी เคธเคฌเคธे เคจिเคšเคฒी เคฒेเคฏเคฐ เค•ौเคจ เคธी เคนै ?
Correct answer: A
Q5. Which country developed DARPA project? | เค•िเคธ เคฆेเคถ เคจे DARPA เคชเคฐिเคฏोเคœเคจा เคตिเค•เคธिเคค เค•ी เคฅी ?
Correct answer: A
Q6. What is the full form of HTML? | HTML เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q7. What is the full form of DNS? | DNS เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q8. Which one is not a internet service Provider? | เค•ौเคจ เคธा เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคธेเคตा เค•ा เคช्เคฐเคฆाเคคा เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: D
Q9. How many parts of uniform resources locator(URL)? | เคฏूเคจिเคซाเคฐ्เคฎ เคฐीเคธौเคฐ्เคธ เคฒोเค•ेเคŸเคฐ (URL) เค•े เค•िเคคเคจे เคญाเค— เคนैं?
Correct answer: D
Q10. Which one is a web Browser? | เคตेเคฌ เคฌ्เคฐाเค‰เคœเคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q11. What type of site is facebook? | เคซेเคธเคฌुเค• เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคธाเค‡เคŸ เคนै?
Correct answer: A
Q12. When was internet first invented? | เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค•ा เค†เคตिเคท्เค•ाเคฐ เคชเคนเคฒी เคฌाเคฐ เค•เคฌ เค•िเคฏा เค—เคฏा เคฅा?
Correct answer: A
Q13. Which one is not a Anti-virus? | เคंเคŸी-เคตाเคฏเคฐเคธ เค•ौเคจ เคธा เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: B
Q14. How many type of network security available? | เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธुเคฐเค•्เคทा เค‰เคชเคฒเคฌ्เคง เคนोเคคी เคนै ?
Correct answer: B
Q15. Which is used to provide physical and logical security in a computer network? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎें เคญौเคคिเค• เค”เคฐ เคคाเคฐ्เค•िเค• เคธुเคฐเค•्เคทा เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q16. What is the full form of VPN? | VPN เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q17. Which one is network security tool? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธुเคฐเค•्เคทा เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q18. What is denial of software (DoS) in network security? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธुเคฐเค•्เคทा เคฎें เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ (DOS) เคธे เคตंเคšिเคค เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q19. Which is a tool used for network troubleshooting? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธเคฎเคธ्เคฏा เคจिเคตाเคฐเคฃ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q20. Which command is used to determining the ip address of a particular device ? | เค•िเคธी เคตिเคถेเคท เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•े เค†เคˆเคชी เคเคก्เคฐेเคธ เค•ो เคจिเคฐ्เคงाเคฐिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q21. What is the first step to troubleshoot network problem? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธเคฎเคธ्เคฏा เค•ा เคจिเคตाเคฐเคฃ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคชเคนเคฒा เค•เคฆเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q22. What is the name of network tool that uses to check that all cables have been crimped properly? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคŸूเคฒ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœो เคฏเคน เคœांเคšเคจे เค•े เคฒिเค เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคा เคนै เค•ि เคธเคญी เค•ेเคฌเคฒ เค ीเค• เคธे เคธเคฎेเคŸे เคนुเค เคนैं?
Correct answer: D
Q23. Which command is used in network to trace route? | เคฎाเคฐ्เค— เค•ा เคชเคคा เคฒเค—ाเคจे เค•े เคฒिเค เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎें เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q24. Which tool is used in troubleshooting of wireless network? | เคตाเคฏเคฐเคฒेเคธ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ी เคธเคฎเคธ्เคฏा เคจिเคตाเคฐเคฃ เคฎें เค•िเคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q25. What is computer and network surveillance? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค”เคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธเคฐ्เคตिเคฒेंเคธ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q26. What is another name of packet capture? | เคชैเค•ेเคŸ เค•ैเคช्เคšเคฐ เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: A
Q27. Which software is used to monitor networks on computer and mobile devices? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค”เคฐ เคฎोเคฌाเค‡เคฒ เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เคชเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ी เคจिเค—เคฐाเคจी เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q28. What is the name of device which is used for forward data based on a physical address? | เค‰เคธ เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœो เคซिเคธिเค•เคฒ เคเคก्เคฐेเคธ เค•े เค†เคงाเคฐ เคชเคฐ เค…เค—्เคฐेเคทिเคค เคกेเคŸा เค•े เคฒिเค เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q29. Which devices are used for communication and interaction b/w devices on a computer network? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เคธंเคšाเคฐ เค”เคฐ เค‡ंเคŸเคฐैเค•्เคถเคจ เคฌी / เคกเคฌ्เคฒ्เคฏू เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธे เค‰เคชเค•เคฐเคฃों เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q30. Which tool is correct for remote management? | เค•ौเคจ เคธा เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เคฐिเคฎोเคŸ เคฎेเคจेเคœเคฎेंเคŸ เค‰เคชเคฏुเค•्เคค เคนोเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q31. What is the function of network surveillance? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธเคฐ्เคตिเคฒेंเคธ เค•ा เค•ाเคฐ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q32. What is the main function of firewall? | เคซ़ाเคฏเคฐเคตॉเคฒ เค•ा เคฎुเค–्เคฏ เค•ाเคฐ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q33. What is used to protect computer network from internet attack? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ो เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เค…เคŸैเค• เคธे เคฌเคšाเคจे เค•े เคฒिเค เค•्เคฏा เคช्เคฐเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q34. What is the full form of SSID in term of wireless networking? | เคตाเคฏเคฐเคฒेเคธ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค•िंเค— เค•ी เค…เคตเคงि เคฎें SSID เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q35. What is the another name of firewall? | เคซ़ाเคฏเคฐเคตॉเคฒ เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: C
Q36. How many types of firewall are used? | เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เคซ़ाเคฏเคฐเคตॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q37. What is the function of a router? | เคฐाเค‰เคŸเคฐ เค•ा เค•ाเคฐ्เคฏ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q38. Which model is used by network switch that works on data link layer? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฒिंเค• เคฆ्เคตाเคฐा เค•ौเคจ เคธा เคฎॉเคกเคฒ เคช्เคฐเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै เคœो เคกेเคŸा เคฒिंเค• เคชเคฐเคค เคชเคฐ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q39. Which devices used in telecommunication that connects two network with different transmission protocol together? | เคฆूเคฐเคธंเคšाเคฐ เคฎें เค•ौเคจ เคธे เค‰เคชเค•เคฐเคฃ เค‰เคชเคฏोเค— เคนोเคคे เคœो เคฆो เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ो เค…เคฒเค—- เค…เคฒเค— เคŸ्เคฐांเคธเคฎिเคถเคจ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•े เคธाเคฅ เคœोเคก़เคคे เคนैं?
Correct answer: A
Q40. What is meant by cryptography? | เค•्เคฐिเคช्เคŸोเค—्เคฐाเคซी เค•ा เค•्เคฏा เคฎเคคเคฒเคฌ เคนै?
Correct answer: D
Q41. What is cipher in cryptography? | เค•्เคฐिเคช्เคŸोเค—्เคฐाเคซी เคฎें cipher เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q42. Name the process by which ciphertext is converting into plaintext in cryptography? | เค‰เคธ เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เค•ा เคจाเคฎ เคฌเคคाเค‡เค เคœिเคธเค•े เคฆ्เคตाเคฐा ciphertext เค•ो เค•्เคฐिเคช्เคŸोเค—्เคฐाเคซी เคฎें เคช्เคฒेเคจเคŸेเค•्เคธ्เคŸ เคฎें เคชเคฐिเคตเคฐ्เคคिเคค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q43. What is the full form of WPA? | WPA เค•े เคฒिเค เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q44. Which of the following is the least strong security encryption standard? | เคจिเคฎ्เคจ เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธा เคฎเคœเคฌूเคค เคธुเคฐเค•्เคทा เคเคจ्เค•्เคฐिเคช्เคถเคจ เคฎाเคจเค• เคนै?
Correct answer: D
Module 14 : Server installation, Install configure DNS ( เคธเคฐ्เคตเคฐ เค‡ंเคธ्เคŸाเคฒेเคถเคจ, เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐ เคกीเคเคจเคเคธ เค‡ंเคธ्เคŸॉเคฒ เค•เคฐें )
Q1. What is the name of powerful central computer on network? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เคถเค•्เคคिเคถाเคฒी เค•ेंเคฆ्เคฐीเคฏ เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: A
Q2. What is a server? | เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q3. Which program runs on the local machine requesting service from the server? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐोเค—्เคฐाเคฎ เคธ्เคฅाเคจीเคฏ เคฎเคถीเคจ เคชเคฐ เคธเคฐ्เคตเคฐ เคธे เคธेเคตा เค•ा เค…เคจुเคฐोเคง เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q4. Which one is not an advantage of client server networks? | เค•्เคฒाเค‡ंเคŸ เคธเคฐ्เคตเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•ा เคฒाเคญ เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: A
Q5. Which model provides the network service to client to perform task? | เค•ौเคจ เคธा เคฎॉเคกเคฒ เค•्เคฒाเค‡ंเคŸ เค•ो เค•ाเคฐ्เคฏ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธेเคตा เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q6. Which hardware is not request for installing window server 2008? | 2008 เค•े เคตिंเคกो เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•ो เคธ्เคฅाเคชिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เคนाเคฐ्เคกเคตेเคฏเคฐ เค‰เคชเคฏोเค— เคจเคนीं เค•ीเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q7. Which one is not a web server? | เค‡เคจเคฎे เคธे เคตेเคฌ เคธเคฐ्เคตเคฐ เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: D
Q8. What is the next step for server after the window installation? | เคตिंเคกो เค‡ंเคธ्เคŸॉเคฒेเคถเคจ เค•े เคฌाเคฆ เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•े เคฒिเค เค…เค—เคฒा เค•เคฆเคฎ เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q9. Which option is not correct while configuration of windows server? | เคตिंเคกोเคœ़ เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•े เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐेเคถเคจ เค•े เคฆौเคฐाเคจ เค•ौเคจ เคธा เคตिเค•เคฒ्เคช เคธเคนी เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: D
Q10. Which company developed active directory? | เค•िเคธ เค•ंเคชเคจी เคจे เคเค•्เคŸिเคต เคกाเคˆเคฐेเค•्เคŸเคฐी เคตिเค•เคธिเคค เค•ी เคนे ?
Correct answer: D
Q11. Which application protocol used to access and maintain directory services over a network? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เคกाเคˆเคฐेเค•्เคŸเคฐी เคธเคฐ्เคตिเคธ เค•ो เคเค•्เคธेเคธ เค•เคฐเคจे เค”เคฐ เคฌเคจाเค เคฐเค–เคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคเคช्เคฒिเค•ेเคถเคจ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q12. What is the full form of ADDS? | ADDS เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q13. Who translate domain name to IP address so browser can load internet resources? | เค•ौเคจ เคกोเคฎेเคจ เคจाเคฎ เค•ो เค†เคˆเคชी เคเคก्เคฐेเคธ เค•ा เค…เคจुเคตाเคฆ เค•เคฐเคคा เคนै เค‡เคธเคฒिเค เคฌ्เคฐाเค‰เคœ़เคฐ เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคธंเคธाเคงเคจों เค•ो เคฒोเคก เค•เคฐ เคธเค•เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q14. Which one is a type of DNS services? | DNS เคธेเคตाเค“ं เค•ा เคเค• เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ौเคจ เคธा เคนै ?
Correct answer: D
Q15. How many types of DNS- service in network? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฎें เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी DNS เคธเคฐ्เคตिเคธ เคนोเคคी เคนै ?
Correct answer: B
Q16. What is the type of .com domain? | . Com ' เค•िเคธ เคกोเคฎेเคจ เค•े เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: C
Q17. Which process converts host name into its equivalent IP address? | เค•ौเคจ เคธी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เคนोเคธ्เคŸ เคจाเคฎ เค•ो เค…เคชเคจे เคธเคฎเค•เค•्เคท เค†เคˆเคชी เคเคก्เคฐेเคธ เคฎें เคชเคฐिเคตเคฐ्เคคिเคค เค•เคฐเคคी เคนै?
Correct answer: B
Q18. What is the distributed hierarchical naming system for computers? | เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐों เค•े เคฒिเค เคตिเคคเคฐिเคค เคจाเคฎเค•เคฐเคฃ เคช्เคฐเคฃाเคฒी เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q19. What is the name of second part of e-mail address? | เคˆ-เคฎेเคฒ เคเคก्เคฐेเคธ เค•े เคฆूเคธเคฐे เคญाเค— เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै ?
Correct answer: D
Q20. Who maintains DNS? | DNS เค•ा เคฐเค–เคฐเค–ाเคต เค•ौเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q21. What does a DNS client? | DNS เค•्เคฒाเค‡ंเคŸ เค•्เคฏा เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q22. What is the level of domain in www.microsoft.com? | Www.microsoft.com เคฎें เคกोเคฎेเคจ เค•ा เคธ्เคคเคฐ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q23. Which one is not a country top level domain? | เค‡เคจเคฎे เคธे เคฆेเคถ เค•ा เคถीเคฐ्เคท เคธ्เคคเคฐीเคฏ เคกोเคฎेเคจ เค•ौเคจ เคธा เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: D
Q24. What is assigned by DHCP to the clients? | DHCP เคฆ्เคตाเคฐा เค—्เคฐाเคนเค•ों เค•ो เค•्เคฏा เคธौंเคชा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q25. How many types of IP address assigned by DHCP? | DHCP เคฆ्เคตाเคฐा เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े IP เคเคก्เคฐेเคธ เค•ो เคธौंเคชा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q26. Which layer protocol DCHP is? | DCHP เค•िเคธ เคฒेเคฏเคฐ เค•ा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคนै ?
Correct answer: A
Q27. Which parameter is not assigned by DHCP? | DHCP เคฆ्เคตाเคฐा เค•ौเคจ เคธा เคชैเคฐाเคฎीเคŸเคฐ เคจเคนीं เคธौंเคชा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q28. Which one is not apart of DHCP? | DHCP เค•ा เคญाเค— เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: A
Q29. What is the full form of BOOTP? | BOOTP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q30. What is the process followed while assign an IP address to the client by DHCP? | DHCP เคฆ्เคตाเคฐा เค•्เคฒाเค‡ंเคŸ เค•ो IP เคเคก्เคฐेเคธ เค…เคธाเค‡เคจ เค•เคฐเคคे เคธเคฎเคฏ เค•्เคฏा เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เค…เคชเคจाเคˆ เคœाเคคी เคนै?
Correct answer: D
Q31. What is the full form of DORA in DHCP? | DHCP เคฎें DORA เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q32. What is default subnet mask for class C network? | เค•्เคฒाเคธ เคธी เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค•े เคฒिเค เคกिเคซ़ॉเคฒ्เคŸ เคธเคฌเคจेเคŸ เคฎाเคธ्เค• เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q33. What is the total no. of bits for n/w ID/host for class A n/w? | เค•्เคฒाเคธ A เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• n/w ID /host เค•े เคฒिเค เค•ुเคฒ เค•िเคคเคจी เคฌीเค†เคˆเคŸी เค•ी เคธंเค–्เคฏा เคนोเค—ी ?
Correct answer: A
Module 15 : Routing, Remote access, User & Froup strateg ( เคฐूเคŸिंเค—, เคฐिเคฎोเคŸ เคเค•्เคธेเคธ, เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค”เคฐ เคธเคฎूเคน เคฐเคฃเคจीเคคि )
Q1. What is the name of packet that is used by user to return result of calculation in CHAP? | เค‰เคธ เคชैเค•ेเคŸ เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै เคœिเคธเค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เคฆ्เคตाเคฐा CHAP เคฎें เค—เคฃเคจा เค•े เคชเคฐिเคฃाเคฎ เค•ो เคตाเคชเคธ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q2. Which of the two protocols are used in TCP/IP model in which model in Transport layer? | เคŸ्เคฐांเคธเคชोเคฐ्เคŸ เคฒेเคฏเคฐ เคฎें เค•िเคธ เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคŸीเคธीเคชी / เค†เคˆเคชी เคฎॉเคกเคฒ เคฎें เคฆो เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q3. What is the size of source and destination IP address in IP header? | IP เคนैเคกเคฐ เคฎें เคธौเคฐ्เคธ เค”เคฐ เคกेเคธ्เคŸीเคจेเคถเคจ IP เคเคก्เคฐेเคธ เค•ा เค†เค•ाเคฐ เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q4. Which command defines TCP/IP routing? | TCP/IP เคฐूเคŸिंเค— เค•ो เค•ौเคจ เคธी เค•เคฎांเคก เคชเคฐिเคญाเคทिเคค เค•เคฐเคคी เคนै ?
Correct answer: C
Q5. Which network support Bluetooth? | เค•ौเคจ เคธा เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฌ्เคฒूเคŸूเคฅ เค•ा เคธเคฎเคฐ्เคฅเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q6. What type of protocol are used in VPNs? | VPN เคฎें เค•िเคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q7. What is the full form of RRAS? | RRAS เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q8. What is the full form of RAAP? | RAAP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q9. Why one time password (OTP) is safe? | เคตเคจ เคŸाเค‡เคฎ เคชाเคธเคตเคฐ्เคก (เค“เคŸीเคชी) เค•्เคฏों เคธुเคฐเค•्เคทिเคค เคนोเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q10. Which one is not a type of server? | เค•ौเคจ เคธा เคเค• เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ा เคธเคฐ्เคตเคฐ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: C
Q11. Which of the following is a strong password? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค• เคฎเคœเคฌूเคค เคชाเคธเคตเคฐ्เคก เคนै?
Correct answer: C
Q12. Which forces the user to change password at first login? | เค•िเคธเค•े เคฆ्เคตाเคฐा เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค•ो เคชเคนเคฒे เคฒॉเค—िเคจ เคชเคฐ เคชाเคธเคตเคฐ्เคก เคฌเคฆเคฒเคจे เค•ी เคธเคฒाเคน เคฆी เคœाเคคी เคนै?
Correct answer: D
Q13. What does AGDLP stands for? | AGDLP เค•ा เค•्เคฏा เคฎเคคเคฒเคฌ เคนै?
Correct answer: B
Q14. What ADGLP implements using nested groups? | เคจेเคธ्เคŸेเคก เค—्เคฐुเคช เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเค•े ADGLP เค•्เคฏा เคฒाเค—ू เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q15. How many types of groups are in active directory? | เคเค•्เคŸिเคต เคกाเคˆเคฐेเค•्เคŸเคฐी เคฎें เค•िเคคเคจे เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•े เค—्เคฐुเคช เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q16. What is the name of other group policy setting if one is computer configuration setting? | เคฏเคฆि เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐेเคถเคจ เคธेเคŸिंเค— เคนै, เคคो เค…เคจ्เคฏ เคธเคฎूเคนเคชॉเคฒिเคธी เคธेเคŸिंเค— เค•ा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q17. Which permission is must for GPO in order to delegate permission for GPO? | GPO เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เค•े เคฒिเค GPO เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธी เค…เคจुเคฎเคคि เคนोเคจी เคšाเคนिเค?
Correct answer: B
Q18. Which group contain the same users as an OU(organisational Unit)? | เค•िเคธ เคธเคฎूเคน เคฎें OU (organisational Unit) เค•े เคธเคฎाเคจ เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: D
Q19. How many group scopes are there in active directory? | เคเค•्เคŸिเคต เคกाเคˆเคฐेเค•्เคŸเคฐी เคฎें เค•िเคคเคจे เค—्เคฐुเคช เคธ्เค•ोเคช เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: B
Q20. Which of the following is not a component of active directory? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค•्เคŸिเคต เคกाเคˆเคฐेเค•्เคŸเคฐी เค•ा เค˜เคŸเค• เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: B
Q21. How many settings are in single group policy objects? | เคธिंเค—เคฒ เค—्เคฐुเคช เคชॉเคฒिเคธी เค‘เคฌ्เคœेเค•्เคŸ เคฎें เค•िเคคเคจी เคธेเคŸिंเค—्เคธ เคนोเคคी เคนैं?
Correct answer: B
Module 16 : Server configuration, Back-up Server Network Security ( เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•ॉเคจ्เคซ़िเค—เคฐेเคถเคจ, เคฌैเค•เค…เคช เคธเคฐ्เคตเคฐ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธुเคฐเค•्เคทा )
Q1. Which of following are the web services excepts? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธी เคตेเคฌ เคธेเคตाเคँ เคนैं?
Correct answer: D
Q2. Which of the following allows to view a webpage? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค• เคตेเคฌเคชृเคท्เค  เคฆेเค–เคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q3. Which protocol are not used by internet? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคฆ्เคตाเคฐा เค‰เคชเคฏोเค— เคจเคนीं เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: D
Q4. Which of the following are not medium of e-mail view? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคˆ-เคฎेเคฒ เคฆृเคถ्เคฏ เค•ा เคฎाเคง्เคฏเคฎ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: D
Q5. What is the easiest way of communication now a days? | เค†เคœเค•เคฒ เคธंเคšाเคฐ เค•ा เคธเคฌเคธे เค†เคธाเคจ เคคเคฐीเค•ा เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: D
Q6. Which of these should be avoided in an e-mail? | เคˆ-เคฎेเคฒ เคฎें เค‡เคจเคฎें เคธे เค•िเคธ् เคธे เคฌเคšเคจा เคšाเคนिเค?
Correct answer: D
Q7. What is meant by roll back of transactions? | เคฒेเคจ-เคฆेเคจ เค•े เคฐोเคฒ เคฌैเค• เคธे เค•्เคฏा เคฎเคคเคฒเคฌ เคนै?
Correct answer: A
Q8. Which of the following is not a proper state of transaction? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคฒेเคจ-เคฆेเคจ เค•ी เค‰เคšिเคค เคธ्เคฅिเคคि เคจเคนीं เคนै?
Correct answer: A
Q9. In which state the database should be for backup? | เคฌैเค•เค…เคช เค•े เคฒिเค เคกेเคŸाเคฌेเคธ เค•िเคธ เคธ्เคŸेเคŸ เคฎें เคนोเคจा เคšाเคนिเค ?
Correct answer: A
Q10. What is the another name of remote backup site? | เคฐिเคฎोเคŸ เคฌैเค•เค…เคช เคธाเค‡เคŸ เค•ा เคฆूเคธเคฐा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q11. Which recovery system covers media recovery and failure recovery? | เค•िเคธ เคฐिเค•เคตเคฐी เคธिเคธ्เคŸเคฎ เคฎें เคฎीเคกिเคฏा เคฐिเค•เคตเคฐी เค”เคฐ เคซेเคฒिเคฏเคฐ เคฐिเค•เคตเคฐी เคถाเคฎिเคฒ เคนै?
Correct answer: C
Q12. Which is an essential part of any backup system? | เค•िเคธी เคญी เคฌैเค•เค…เคช เคธिเคธ्เคŸเคฎ เค•ा เคเค• เค…เคจिเคตाเคฐ्เคฏ เคนिเคธ्เคธा เค•ौเคจ เคธा เคนै?
Correct answer: B
Q13. Why would a hacker use a proxy server? | เคเค• เคนैเค•เคฐ เคช्เคฐॉเค•्เคธी เคธเคฐ्เคตเคฐ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•्เคฏों เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q14. What is the most important activity in system hacking? | เคธिเคธ्เคŸเคฎ เคนैเค•िंเค— เคฎें เคธเคฌเคธे เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เค—เคคिเคตिเคงि เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q15. Where WPA2 security is used? | WPA2 เคธुเคฐเค•्เคทा เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคนां เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q16. What is the work of network layer firewall? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฒेเคฏเคฐ เคซ़ाเคฏเคฐเคตॉเคฒ เค•ा เค•ाเคฎ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: B
Q17. Which portion of LAN management software restricts allows and records user activities? | LAN เคช्เคฐเคฌंเคงเคจ เคธॉเคซ्เคŸเคตेเคฏเคฐ เค•ा เค•ौเคจ เคธा เคญाเค— เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค—เคคिเคตिเคงिเคฏों เค•ो เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคा เคนै เค”เคฐ เคฐिเค•ॉเคฐ्เคก เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q18. Which of the following is not a strong security protocols? | เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคเค• เคฎเคœเคฌूเคค เคธुเคฐเค•्เคทा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคจเคนीं เคนै ?
Correct answer: C
Q19. What is the full form of SFTP? | SFTP เค•े เคฒिเค เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q20. Which protocol ensures the integrity and security of data that are passing over a network? | เค•ौเคจ เคธा เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคเค• เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เค—ुเคœเคฐเคจे เคตाเคฒे เคกेเคŸा เค•ी เค…เค–ंเคกเคคा เค”เคฐ เคธुเคฐเค•्เคทा เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค เค•เคฐเคคा เคนै?
Correct answer: D
Q21. Which protocol is used for encrypting (coding) data at network level? | เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคฒेเคตेเคฒ เคชเคฐ เคกेเคŸा เคเคจ्เค•्เคฐिเคช्เคŸ (เค•ोเคกिंเค—) เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q22. What is the full form of SIP? | SIP เค•ा เคชूเคฐ्เคฃ เคฐूเคช เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Module 17 : Network Infrastructure, Linux Server Installation ( เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เค‡เคจ्เคซ्เคฐाเคธ्เคŸ्เคฐเค•्เคšเคฐ, เคฒिเคจเค•्เคธ เคธเคฐ्เคตเคฐ เค‡ंเคธ्เคŸाเคฒेเคถเคจ )
Q1. What is the effective bandwidth of a signal? | เคธिเค—्เคจเคฒ เค•ी เคช्เคฐเคญाเคตी เคฌैंเคกเคตिเคก्เคฅ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q2. What happens to queuing time when there is heavy traffic on network? | เคœเคฌ เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคชเคฐ เคญाเคฐी เคŸ्เคฐैเคซ़िเค• เคนोเคคा เคนै เคคो เค•ुเคˆเค‡ंเค— เคŸाเค‡เคฎ เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q3. What is the characteristic of average data rate(ADR)? | average data rate (ADR) เค•ी เคตिเคถेเคทเคคा เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q4. What does CBR stands for the congestion? | CBR เค•ा เค…เคฐ्เคฅ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q5. What is the time required for a bit to travel from source to destination called? | เคธ्เคฐोเคค เคธे เค—ंเคคเคต्เคฏ เคคเค• เค•ी เคฏाเคค्เคฐा เค•े เคฒिเค เคเค• bit เค•ो เค•िเคคเคจे เคธเคฎเคฏ เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เคนै, เคฏเคน เค•เคนเคฒाเคคा เคนे ?
Correct answer: B
Q6. What happen in any system that involves waiting? | เค•िเคธी เคญी เคธिเคธ्เคŸเคฎ เคฎें เค•्เคฏा เคนोเคคा เคนै เคœिเคธเคฎें เคตेเคŸिंเค— เคถाเคฎिเคฒ เคนोเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q7. Which service allows a user to log in to another computer on the internet? | เค•ौเคจ เคธी เคธेเคตा เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค•ो เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคชเคฐ เค•िเคธी เค…เคจ्เคฏ เค•ंเคช्เคฏूเคŸเคฐ เคฎें เคฒॉเค— เค‡เคจ เค•เคฐเคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q8. Which internet service allows the user to move a file? | เค•ौเคจ เคธी เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคธेเคตा เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เค•ो เคซ़ाเค‡เคฒ เคธ्เคฅाเคจांเคคเคฐिเคค เค•เคฐเคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q9. Which of the following service not use TCP? | เคจिเคฎ्เคจ เคฎें เคธे เค•ौเคจ เคธी เคธेเคตा TCP เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เคจเคนीं เค•เคฐเคคी เคนै?
Correct answer: A
Q10. How many root bridge would you have in a network with dozen of switches? | เคฆเคฐ्เคœเคจों เคธ्เคตिเคš เค•े เคธाเคฅ เค†เคชเค•े เคชाเคธ เค•िเคคเคจे เคฐूเคŸ เคฌ्เคฐिเคœ เคนोंเค—े?
Correct answer: A
Q11. A server that can perform no other task beside network service is called? | เคเค• เคธเคฐ्เคตเคฐ เคœो เคจेเคŸเคตเคฐ्เค• เคธेเคตा เค•े เคชाเคธ เค•ोเคˆ เค…เคจ्เคฏ เค•ाเคฐ्เคฏ เคจเคนीं เค•เคฐ เคธเค•เคคा เคนै เค‰เคธे เค•เคนा เคœाเคคा เคนै?
Correct answer: B
Q12. What is the code of Linux OS? | เคฒिเคจเค•्เคธ เค“เคเคธ เค•ा เค•ोเคก เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: C
Q13. What does dmesg command show? | Dmesg เค•เคฎांเคก เค•्เคฏा เคฆिเค–ाเคคा เคนै?
Correct answer: C
Q14. What command is used to count the total number of lines, words and characters contained in a file? | เค•िเคธी เคซ़ाเค‡เคฒ เคฎें เคธเคฎ्เคฎिเคฒिเคค เค•ुเคฒ เคฒाเคˆเคจ, เคถเคฌ्เคฆों เค”เคฐ เคตเคฐ्เคฃों เค•ो เค—िเคจเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: C
Q15. How user can change the default log in shell? | เค‰เคชเคฏोเค—เค•เคฐ्เคคा เคถेเคฒ เคฎें เคกिเคซ़ॉเคฒ्เคŸ เคฒॉเค— เค•ो เค•ैเคธे เคฌเคฆเคฒ เคธเค•เคคा เคนै?
Correct answer: B
Q16. What is login shell? | เคฒॉเค—िเคจ เคถेเคฒ เค•्เคฏा เคนै?
Correct answer: A
Q17. Which hardware architecture are not supported by red hat? | เค•िเคธ เคนाเคฐ्เคกเคตेเคฏเคฐ เค†เคฐ्เค•िเคŸेเค•्เคšเคฐ เคฐेเคก เคนेเคค เคฆ्เคตाเคฐा เคธเคฎเคฐ्เคฅिเคค เคจเคนीं เคนोเคคे เคนैं?
Correct answer: C
Q18. Which command is used to display the Unix version? | เคฏूเคจिเค•्เคธ เคธंเคธ्เค•เคฐเคฃ เค•ो เคช्เคฐเคฆเคฐ्เคถिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เค•เคฎांเคก เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Correct answer: A
Q19. For which repeating system absolute telnet is a telnet client? | เค•िเคธ เคฐीเคชीเคŸिंเค— เคธिเคธ्เคŸเคฎ เค•े เคฒिเค absolute telnet เคเค• telnet client เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: A
Q20. Which port is connected by telnet protocol? | telnet เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เค•िเคธ เคชोเคฐ्เคŸ เคธे เคœुเคก़ा เคนोเคคा เคนै?
Correct answer: C